Hatosokban látni – Seeing in Sixes

E műfaj nem az én ötletem. A mintát a Mohos fotóklub azonos című projektje adta. Az ötletgazda Gál Zsolt, de ő is az ihletet a LensWork, egy amerikai, kéthavonta megjelenő fotómagazin pályázatából vette, és a főszerkesztő, Brooks Jensen agyában fogant meg.

A „Seing in Sixes”-nek (Hatosokban látni) fotós körökben hatalmas sikere lett. Valójában egyfajta fotós haikuk. Hasonló műfajt képeznek Örkény ötpercesei is: rövidek, velősek. Ha írásban működik a tömörség, fényképészetben miért ne?

E műfaj hat képből, és egy rövid felvezető szövegből áll. Ezzel két műfajt, az irodalmat és a fényképészetet kapcsolja össze. Az egyik szavakba önti mondanivalóját, de kevésé vizuális. A másik vizuális, de hiányzik belőle mindaz, amit csak szavakban tudunk kifejezni. A kettő együtt több, mint a részek összege.

Miért épp hat kép? Idézzem az ötletgazda Brooks Jensent: „A sorozat egy elmélyültebb bemutatásra ad lehetőséget, mint egyetlen kép. A hatképes szűkítés kirostálja az ismétlődő képeket. Ha több kép alkotná, már nehéz lenne az ismétlődést elkerülni.” Olyan ez, mint egy hatrészes filmsorozat. Ami hosszabb, az már nehezen kerüli el az önismétlést.

Brooks Jensen: „Egy jól felismerhető határvonal választ el hat képet, amelyek ismétlődnek azoktól, amelyek nem. A jó hatosok rokon képeket tartalmaznak, de függetlenek egymástól. Ha bármelyiket eltávolítjuk, a „hatos” sérül, hiányosnak érezzük.”

Ugyanakkor e hatosok nem tartalmazhatnak kakukktojást. A képeknek nemcsak tartalomban, hanem stílusban, kidolgozásban is össze kell tartozniuk.

A jó hatosokban a képek és a szöveg nem ismétlik, hanem kiegészítik egymást, mindegyik a maga módján kihasználva saját műfaji (verbális/vizuális) előnyeit.

Broos Jensen még egy tanácsa: „Ha a bevezető szöveged, (vagy a cím) az egyes szám első személyű névmást (“én) valamely alakját tartalmazza, vagy valamely módon hozzád kötődik, épp ideje, hogy újraírd.”

Feltehetően most már eleget írtam a Hatosokban látni-ról, hogy alapot adhassak saját „Hatosaim” éles kritikájának… Teljen örömed bennük, én pedig várom a véleményedet, kritikádat! Te pedig ugorj a Hatosok oldalra. (Főmenü – Art – Hatosok).

Hozzászólás